سیم بکسل مجموعهای از چند رشته سیم است که به صورت مارپیچ به دور هم تنیده شدهاند و یک کابل قوی با استحکام بالا را تشکیل دادهاند. اما سیم بکسل استیل چیست و چه کاربردی دارد؟ در این مطلب قصد داریم درباره سیم بکسل استیل و انواع آن صحبت کنیم. پس تا انتهای این متن همراه ما باشید.
سیم بکسل استیل چیست؟
سیم بکسل استیل یکی از انوع سیم بکسلهاست، که از آلیاژهای استنلس استیل یا فولاد ضدزنگ ساخته شدهاست. با توجه به استفاده از این نوع آلیاژ، این کابلها ویژگیهایی دارند که سبب تمایز آنها با سیم بکسلهای فولادی میشوند و سبب گستردگی کاربرد آنها در صنایع مختلف گردیده. مقاومت استنلس استیل در برابر خوردگی سبب میشود تا این کابلها در محیطهای دریایی یا صنایع شیمیایی نیز استفاده شوند. یکی از کاربردهای مهم سیم بکسل استیل، استفاده در چاههاست. برای بالاکشیدن تجهیزات و پمپها، ایمنی و حمل و نقل مصالح، از این کابلها استفاده میشود. علت آن نیز قابل اعتماد بودن این سیمهاست که تحمل وزن و مقاومت بالایی دارند. اما اجزای تشکیل دهنده سیم بکسل استیل چیست؟ در ادامه به بررسی دقیقتر این کابلها میپردازیم.
اجزای تشکیل دهنده سیم بکسل استیل چیست؟
کابل فولادی به طور کلی از سه بخش تشکیل شدهاست. این سه بخش ساختارها و چیدمانهای مختلفی دارند که سبب میشود تا سیم بکسلهای فولادی در انواع مختلف تولید شوند. این سه بخش به صورت زیر هستند:
- مفتول یا سیم (Wire): مفتولهایی هستند که با قرار گرفتن کنار هم رشته یا استرند را تشکیل میدهند.
- رشته (Strand): مجموعهای از سیمها که به دور مفتول اصلی تابیده میشوندو یک کابل بزرگتر را تشکیل میدهند.
- هسته (Core): بخش مرکزی سیم بکسل است که میتواند از جنسهای مختلفی مانند الیاف مصنوعی و یا فولاد ساخته شود.
چیدمان سیمها در سیم بکسل استیل چگونه است؟
قبل از هر چیز لازم است بدانیم که نقش رشته یا استرند در سیم بکسل استیل چیست؟ رشتهها در سیم بکسل وظیفه تحمل فشار و کشش را دارند و میتوانند به ترتیب مختلف و با سایزهای گوناگون در کنار یکدیگر قرار گیرند که این امر سبب تولید انواع مختلف سیم بکسل میشود.
- معمولی یا استاندارد (Ordinary): در این مدل سیمهای مورد استفاده هم اندازه هستند و به صورت موازی در کنار یکدیگر قرار دارند.
- سیل (Seal) سیمها با اندازههای مختلف اما با تعداد ثابت به دور هسته استرند چیده شدهاند.
- وارینگتون (Warrington): سیمها در این نوع به صورت موازی چیده شدهاند و سیمهای لایه خارجی دارای دو اندازه مختلف هستند. همچنین تعداد سیمهای لایه بیرنی دو برابر لایه داخلی است.
- وارینگتون – سیل (Warrington – seal): سیمها در این حالت به صورت ترکیبی از دو حالت وارینگتون و سیل هستند. سیمها به صورت موازی و بیشتر از سه لایه هستند.
- سیمهای پر کننده (Filler wire): در این حالت نیز سیمها به صورت موازی هستند و تعداد سیمهای لایه بیرونی دو برابر سیمهای لایه داخلی است. علاوه بر این در این حالت سیمهای نازکی برای پرکردن فضای خالی بین این سیمها تعبیه شدهاست.
- رشتههای فشرده (Compacted strand ): در این نوع، لایه خارجی مقداری فشرده میشود تا ضریب پرشدگی فضای بین سیمها افزایش یابد.
این رشتهها در کنار یکدیگر قرار میگیرند و تعدادی از آنها که دور یک حلقه یا هسته پیچیده شدهاند ساختار اصلی سیم بکسل را تشکیل میدهند.
انواع سیم بکسل استیل چیست؟
حال که با نوع چیدمان سیمها آشنا شدیم بهتر است به بررسی انواع سیم بکسل استیل بپردازیم. سیم بکسل با توجه به تعداد سیمها و قطر آنها، مقاومت و استحکام متفاوتی دارند. مفتولهایی که در ساخت استرندها مورد استفاده قرار میگیرند میتواند در قطرهای مختلف استفاده شوند که این عامل در استحکام و مقاومت کششی نهایی تاثیر گذار است. در ادامه 3 نوع پرکاربرد سیم بکسل استیل را معرفی میکنیم:
- سیم بکسل 1*19: سیم بکسل با ساختار 1*19 انعطاف ناپذیر است و در صورتی که از جنس استنلس استیل ساخته شود، مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارد. اما کاربرد این نوع سیم بکسل چیست؟ برای کاربردهایی مانند نرده کابلی، تجهیزات قایقرانی و کاربردهای دکوراتیو، به دلیل عدم نیاز به انعطاف پذیری از این نوع استفاده میشود.
- سیم بکسل 7*7: سیم بکسلهای استیل با این ساختار انعطاف پذیر هستند و کاربردهای بسیار مهمی در صنعت دارند. در کاربردهای امنیتی، کاربردهای دریایی، کاربردهای کششی و … میتوان از این نوع استفاده کرد. در محیطهای مرطوب مانند مناطق ساحلی، از آلیاژ استنلس استیل 316 در ساخت این سیمها استفاده میشود
- سیم بکسل 7*19: این نوع سیم بکسل بسیار انطعاف پذیر است و اغلب برای کاربردهای باربری و همچنین ساخت کابلهای وینچ مورد استفاده قرار میگیرد.
ویژگیهای سیم بکسل استیل چیست؟
با توجه به اینکه سیم بکسلها از آلیاژهای مختلف تولید میشوند، ویژگیهای متفاوتی دارند. در این مطلب به بررسی ویژگیها و خواص سیم بکسلهای استیل میپردازیم:
- مقاومت در برابر خوردگی: در شرایط محیطی خورنده و یا مرطوب استفاده از آلیاژهای استنلس استیل سبب میشود تا طول عمر و دوام این کابلها افزایش یابد. علاوه بر این، در صنایع شیمیایی برای جابجایی و حمل مواد، باید از استیل در ساخت سیم بکسل استفاده شود. گریدهایی مانند استیل 316 و 304 از جمله پرکاربردترین گریدهای مورد استفاده برای ساخت این کابلها هستند.
- دوام و استحکام بالا: آلیاژهای استنلس استیل مقاومت بالایی در برابر سایش و کشش دارند. این دو ویژگی در انتخاب سیم بکسل اهمیت بسیار زیادی دارد چرا که مکانیزم تخریب سیم بکسل همین دو مورد هستند.
- زیبایی ظاهری: همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، ممکن است از سیم بکسل برای کاربردهای دکوراتیو نیز استفاده شود. در ساخت نردههای کابلی در منازل و یا سازهها میتوان کاربردهای این کابلها را مشاهده کرد.
پارامترهای مهم در انتخاب سیم بکسل استیل چیست؟
هنگام انتخاب سیم بکسل استیل با توجه به نیازهای اصلی در هر صنعت باید مواردی را مد نظر قرار داد. این موارد ممکن است در هر صنعت و یا کاربری متناسب با شرایط کاری تغییر کند. برای مثال ممکن است در کاربردهای دکوراتیو برخی از این ویژگیها مانند مقاومت در برابر سایش اهمیت زیادی نداشته باشد. اما به صورت کلی برای کاربردهای صنعتی باید موارد زیر را مد نظر قرار داد:
- استحکام کافی برای تحمل بار وارد بر کابل
- قابلیت خم شدن و انعطاف پذیری و همچنین مقاومت در برابر خستگی
- مقاومت در برابر سایش
- مقاومت در برابر انواع محیطهای خورنده
سخن آخر
سیم بکسل استیل با مقاومت به خوردگی و استحکام بالا میتواند نقش مهمی را در صنعت ایفا کند. در صنایعی که قطعات با مواد شیمیایی در ارتباط هستند و یا در محیطهای مرطوب، استفاده از آلیاژهای استیل میتواند طول عمر کابلها را افزایش دهد. سیم بکسل انواع مختلفی دارد که باید بنا به کاربری و نیازهای هر صنعت، مناسبترین گزینه را انتخاب کرد.