امروزه یکی از رایجترین تولیدات مواد اولیه صنعتی، تولید لوله درزدار است. چرا که کاربرد این لولهها بسیار زیاد بوده و متناسب با مصرف بالای آن تولید آن نیز بسیار رایج است. اگر نیاز به استفاده از لوله درزدار دارید و قصد دارید از آن در پروژه خود استفاده کنید حتما تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. این لولهها برای انتقال سیالات کاربرد بسیار وسیعی دارند. و یا حتی میتوانند در طراحی سازهها مورد استفاده قرار گیرند. مهم نیست از این لولهها در تاسیسات ساختمانی استفاده کنید، یا در ساخت لوازم خانگی، شما میتوانید از تولید کنندگان لوله درزدار متریال مورد استفاده خود را از میان صدها انتخاب متنوع تهیه کنید. برای انتخاب متناسب با کاربرد و نیاز خود لازم است تا اطلاعاتی درباره این لولهها و نحوه تولید لوله درزدار داشته باشید.
لوله درزدار چیست؟
قبل از پرداختن به نحوه تولید لوله درزدار بهتر است تا با این کالای صنعتی آشنا شوید. همانطور که از نام آن پیداست، در مراحل تولید این لولهها از جوشکاری استفاده میشود که توسط آن درز لوله بسته شده و مقطعی بسته تولید میشود. در ساخت این لولهها از آلیاژهای مختلفی استفاده میشود که میتوانید متناسب با نیاز خود آلیاژ مورد نظرتان را انتخاب کنید. البته با توجه به نحوه تولید لوله درزدار که در آنها از جوشکاری استفاده میشود، این آلیاژها قبل از هرچیز باید قابلیت جوشکاری داشته باشند.
استفاده از لوله درز دار در تاسیسات
نحوه تولید لوله درزدار و بدون درز
تولید لوله درزدار مراحل مختلفی دارد. ورقهای استیل یکی از مواد اولیه ساخت لوله بدون درز هستند. این ورقها با استفاده از رولفرمینگ و دستگاههای صنعتی فرم میدهند و دو لبه ورق را به یکدیگر نزدیک می کنند. سپس این دو لبه را به یکدیگر جوش داده و لوله درزدار تولید میشود.
اما روش تولید لوله درزدار به این سادگی نیست. متغیرهای بسیار زیادی هستند که باید در ساخت آنها کنترل شوند. علاوه بر انتخاب متریال مناسب برای انجام این کار، روش فرمدهی مناسب، روش جوشکاری مناسب و عوامل متعدد زیاد دیگری هستند که باید در نظر گرفته شوند. تولید کنندگان لوله درزدار باید از استانداردهای موجود برای این صنعت پیروی کرده و محصولات خود را مطابق آنها تولید کنند. برای نمونه برخی استاندارهای حاکم بر تولید لولههای درزدار به قرار زیر هستند:
- DIN 2440
- DIN 2394-1
- BS 1387
- API 5L
- BS 1139-1
علاوه براین برای تولید لوله درزدار روشهای مختلفی برای جوشکاری دو لبه ورق وجود دارد که بسته به استاندارد و متریال مورد استفاده باید روش مناسب برای انجام جوشکاری را انتخاب نمود. عوامل متعددی نیز بر انتخاب روش جوشکاری تاثیر دارند. برای مثال ضخامت ورق مورد استفاده یکی از عواملی است که میتواند تعیین کننده روش جوشکاری باشد. موارد زیر از رایجترین روشهای جوشکاری لولههای درزدار هستند:
- تولید لوله درزدار به روش EFW (Electric Fusion Welding)
- تولید لوله درزدار به روش جوشکاری مقاومت الکتریکی ERW (Electric Resistance Welded)
- تولید لوله درزدار به روش قوس الکتریک زیر پودری SAW (Submerged Arc-Welding)
در مقابل لوله درزدار لولههای بدون درز هستند. لوله بدون درز مانند لوله درزدار مزیتها و معایبی دارد. نحوه ساخت لوله بدون درز بسیار پیچیده تر از روش تولید لوله درزدار است. برای ساخت لوله بدون درز ابتدا یک شمش را تا دمای بسیار زیادی حرارت میدهند. سپس به وسیله سنبههایی در چند مرحله که از توضیح جزئیات آن خودداری میکنیم، درون این لولهها را سوراخ میکنند و ضخامت لوله را به حد مورد نیاز میرسانند
مقایسه لوله درزدار و بدون درز
اصلیترین تفاوت لوله درزدار و بدون درز، وجود خط جوشکاری یا همان درز جوش است. وجود خط جوش در تولید لوله درزدار اثرات بسیار زیادی بر روی ساختار لوله دارد. لولهای که جوشکاری شود، در ناحیه جوش، دچار افت خواص میشود. لذا نمیتوان از آن در صنایع بسیار حساس و یا محیطهایی با شرایط فشار و دمای زیاد و یا شدت خورندگی بسیار بالا استفاده کرد. در این صنایع استفاده از لوله بدون درز رایجتر است.
اما باید در نظر داشت که لوله درزدار نیز مقاومت خوبی در برابر خوردگی دارند و میتوان از آنها برای لولههای خطوط انتقال سیالات با خیال آسوده استفاده کرد.
از طرفی هزینه نهایی تولید لوله درزدار بسیار کمتر از لولههای بدون درز است. از این رو این نوع از لولهها گزینههای بسیار مقرون به صرفه در مصارف عمومی صنعتی هستند. چرا که در بسیاری از شرایط کاری نیازی به استفاده از لوله بدون درز احساس نمیشود. همچنین به دلیل استفاده ورق در تولید لوله درزدار کیفیت سطحی آنها بسیار مطلوب است و پس از تولید نیاز زیادی به پرداخت سطحی ندارند. اما در مقابل، لولههای بدون درز پس از انجام فرآیند سمبه زنی، سطحی بسیار نامناسب دارند و برای استفاده آماده نیستند. لذا در تولید این لولهها باید هزینه زیادی صرف پرداخت سطحی آن شود و ازین رو هزینه تولید آنها نیز بسیار بیشتر میشود.
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم نحوه تولید لوله درز مستقیم و بدون درز را به اختصار برای شما شرح دهیم. همچنین با کاربردها و استانداردهای این لولهها نیز آشنا شدیم. این شما هستید که باید با علم به موارد گفته شده، متریال منطبق با نیازتان را به شکلی بهینه انتخاب کنید. همچنین شما میتوانید با کمک متخصصین ما در استیل رخ انتخاب آگاهانه و هوشمندانهتری داشته باشید. پیشنهاد میکنیم برای تامین اقلام استنلس استیل از قبیل لوله استیل صنعتی و لوله استیل دکوراتیو و انواع اتصالات استیل با استیل رخ در ارتباط باشید. همچنین بازدید از وبسایت تخصصی استیل رخ در زمینه فولاد ضد زنگ را ازدست ندهید.