لولههای استنلس استیل از جمله پرکاربردترین و جذابترین نوع لولههای موجود در بازار هستند. از این لولهها میتوان برای جابهجایی و انتقال مواد گازی و مایع از یک نقطه به نقطه دیگر استفاده کرد. از آنجایی که لولههای استیل دارای مزایای بسیار زیادی هستند، گزینهای خاص برای استفاده در صنایع مختلف به شمار میروند. لولههای استیل دارای تنوع بسیار بالایی از نظر شکل ظاهری، کاربرد، ابعاد، آلیاژ و… هستند. گروهی از این لولهها، لولههای استیل گوشتدار یا لوله گوشتدار یا جدار ضخیم یا سنگینبار هستند. ما در ادامه قصد داریم تا به این سوال که لوله استیل گوشتدار چیست یا لوله استیل جدار ضخیم چیست پاسخ داده و همه نکاتی که در خصوص این نوع از لولهها باید بدانید را به شما پاسخ دهیم.
لوله استیل گوشتدار چیست؟
لوله های استیل گوشتدار به لولههای فولادی گفته میشود که دارای دیوارههایی ضخیم و قطور هستند. این مدل از لولهها به دلیل شکل ظاهری که دارند، به لوله های جدار ضخیم نیز معروف هستند. از جمله مهمترین ویژگی لوله استیل گوشتدار، میتوان به مقاومت بسیار بالا و توانایی تحمل فوق العاده آن در برابر فشار و ضربه اشاره کرد. به حدی که از این لولهها در صنایع تنها زمانی استفاده می شوند که هیچ مدل لوله فولادی و استیل دیگری قابلیت تحمل چنین شرایط کاری را نداشته باشد.
لولههای فولادی جدار ضخیم، لولههایی با نسبت قطر بیرونی به ضخامت دیواره کمتر از 20 میباشند. این نوع از لولهها عمدتا به عنوان لوله حفاری نفت (کاربرد فولاد ضد زنگ در صنعت نفت و گاز)، لولههای خاص برای صنعت پتروشیمی، لوله دیگ بخار، لوله برای ساخت بلبرینگ و لولههای دقیق برای کاربردهای مختلف در خودرو، تراکتور و هوانوردی استفاده میشوند.
از آن جایی که ضخامت دیواره این نوع از لولهها، بالا هستند، طبیعی است که وزن زیادی نیز خواهند داشت. اما باید بدانید که لوله استیل جدارضخیم نیز خود دارای انواع مختلفی از نظر ضخامت دیوار بوده که وزنهای متفاوتی نیز دارند. با توجه به ویژگیهای لوله گوشتدار از آن می توان در صنایع مختلف استفاده کرد. همچنین به دلیل یکنواختی ضخامت دیوارههای آنها و کیفیت بینظیری که در اختیار کاربران قرار میدهند در صنعت جایگاه خاصی دارند.
بیشتر بخوانید: 5 تفاوت لوله استنلس استیل دکوراتیو و صنعتی
عناصر تشکیل دهنده آلیاژ لوله گوشتدار چیست؟
شاید شما هم بخواهید بدانید که عناصر تشکیل دهنده لوله استیل گوشتدار چیست؟ این نوع از لولههای فولادی، به صورت بنیادی، از انواع فولاد ساخته میشوند. اما در نوعی خاص برای افزایش مقاومت به خوردگی در کنار استحکام بالا، از آلیاژهای فولاد ضدزنگ نیز در ساخت لوله استیل گوشتدار استفاده میشود. همانطور که میدانید این آلیاژها دارای عناصر تشکیل دهنده مختلفی هستند که هر کدام از آن ها نیز ویژگی خاصی به لوله جدار ضخیم استیل میبخشد.
از مهمترین عناصر آلیاژی تشکیل دهنده لولههای استیل گوشتدار یا لوله گوشتدار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نیکل باعث ارتقا سختی لوله و مقاومت در برابر خوردگی و بهبود چقرمگی میشود
- کروم باعث بهبود خواص در دماهای بالا و افزایش مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی میشود
- منگنز و مولبیدن باعث بالا بردن سختی لوله و مقاومت به خوردگی کلریدی میگردد
- تیتانیوم موجب افزایش مقاومت لوله گوشتدار در برابر خوردگیهای خاص و تشکیل رسوب میشود
- سیلیکون با حذف اکسیژن موجب سختتر شدن لوله میشود
- تنگستن باعث بالا بردن مقاومت لوله در برابر دماهای بالا میگردد
- کبالت موجب بالا بردن دمای ذوب لوله گوشتدار میشود
خصوصیات و مشخصات لوله جدار ضخیم چیست؟
همانطور که متوجه شدید، منظور از لولههای جدار ضخیم، همان لولههای گوشتدار فولادی است. اما مشخصات لوله استیل جدار ضخیم چییست؟ اولین مشخصه این لولهها، نوع آنها از نظر روش تولیدشان است. لولههای فولادی به صورت کلی به دو نوع لولههای درزار و بدوندرز تقسیم میشوند. از این رو میتوان لوله های گوشتدار را در دسته لوله های بدون درز قرار داد. از آن جایی که لولههای بدون درز با نام لولههای مانیسمان نیز شناخته میشوند، این لولههای جدار ضخیم را نیز برخی جزو لولههای مانیسمان طبقهبندی میکنند.
ضخامت بالای جداره لوله تنها یکی از ویژگی های لوله گوشتدار است. از دیگر ویژگیها و خصوصیات این لولهها میتوان به موارد زیر نیز اشاره کرد:
- مقاومت مکانیکی بسیار بالا
- توانایی تحمل دماهای زیاد (راهنمای انتخاب استیل نسوز و مناسب درجه حرارت زیاد)
- وزن سنگین
- قابلیت عدم جوش پذیری (جوشکاری استیل)
- استحکام بی نظیر در برابر فشارهای داخلی و بیرونی
- ضخامت زیاد که پاسخگوی کاربردهای بسیاری است
بیشتر بخوانید: تفاوتهای بین لولهکشی تاسیسات ساختمانی و لولهکشی صنعتیی
رده بندی لوله های از نظر ضخامت
تا این جا به خوبی متوجه شدید که لوله استیل گوشتدار چیست. همانطور که اشاره شد، یکی از مزیتهای لوله گوشتدار، ضخامت بالا و در نتیجه استحکام و مقاومت بینظیر آن در برابر فشار و ضربه بود. اما باید بدانید که این مدل از لوله ها نیز از نظر ضخامت دارای رده بندی مختلفی هستند. به بیان دیگر برای آن که قابلیت استفاده آن ها در صنایع مختلف افزایش پیدا کند، تولید کنندگان آن ها را در ردههای مختلف از نظر ضخامت جداره دستهبندی میکنند.
از این رو ما در این قسمت قصد داریم تا برای آشنایی شما، بصورت خلاصه و بسیار مفید به تعاریف رده لولهها، قطر اسمی و اصطلاحات فنی رایج در این زمینه بپردازیم.
اندازه اسمی لوله یا NPS(Nominal Pipe Size) اصطلاحی که به عنوان یک عدد راهنما برای تعیین قطر لوله استفاده می شود. این نوع اندازه معمولاً در سیستم اینچی کاربرد دارد
قطر اسمی لوله یاDN(Diameter Nominal) در سیستم متریک بین المللی و اروپایی برای توصیف اندازه اسمی یا NPS استفاده می شود. برای تبدیل از NPS 6 به DN کافی است مقدار NPS را در 25 ضرب کنید، 6×25=150 که میشود DN 150 میلیمتر.
رده لوله (SCH) ضخامت دیواره یک لوله گوشتدار را توصیف میکند. این عدد یک اندازه واقعی نیست، بلکه یک عدد راهنما برای دستهبندی براساس ضخامت دیوار است. دو لوله با قطر یکسان ممکن است ردههای متفاوتی داشته باشند، به این معنی که ضخامت دیواره متفاوتی دارند. عدد بزرگتر نشان دهنده ضخامت دیواره بیشتر است. در مورد فولاد ضد زنگ، ردههای لوله با یک حرف s به عنوان پسوند بعد از عدد مشخص میشود. دلیل اینکه برای فولاد ضد زنگ به این شکل عمل میشود به دلیل استحکام بیشتر این آلیاژها نسبت به فولاد معمولی است. پس برای استنلس استیل ضخامت دیواره کمتری برای تحمل فشار مشابه در مقایسه با فولادهای دیگر مورد نیاز است.
نکته جالب اینکه برای NPS ⅛″ تا 12 اینچ دارای قطر بیرونی بزرگتر از اندازه اسمی لوله است. و برای NPS 14 اینچ و بالاتر قطر بیرونی برابر با اندازه اسمی لوله است.
لیست ردههای لوله که امروزه مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از: 5، 5S، 10، 10S، 20، 30، 40، 40S، 60، 80، 80S، 100، 120، 140، 160، STD، XS و XXS . در ادامه نمونه جدول میلیمتری اندازه لوله را مشاهده میکنید.
بیشتر بخوانید: مقایسه لوله استیل نازک و ضخیم و کاربردهای آن
روش تولید لوله گوشتدار چیست؟
برای ساخت و تولید این نوع از لولههای فولادی، در ابتدا از مقاطع استوانهای فولادی کمک گرفته میشود. این مقاطع به کمک نوردهای چهارپهلو یا شمشههای فولادی ساخته میشوند. برای تولید لوله گوشتدار بدون درز میتوان از روشهای تولید مختلفی استفاده کرد. یکی از رایجترین روشهای تولید لوله گوشتدار، روش نورد ماندرل است. در این روش ابتدا از یک بیلت فولادی مدور بهره میگیرند. این بیلت توسط یک کوره دوار شارژ میشود.
حال بیلت را از کوره خارج کرده و یک سوارخ در انتهای آن ایجاد میکنند. در این روش تولید لوله گوشتدار، یک تورفتگی در ماده خام ایجاد شده و با تکمیل فرایند سنبه کاری چرخشی لوله جدار ضخیم تولید میشود. اما دیگر روش تولید لوله گوشتدار، روش مانسمان میباشد. این روش شباهت های زیادی به روش نورد ماندرل دارد. تنها تفاوت بین این دو روش فرایند نورد متفاوت آن ها است. از دیگر روش های تولید لولههای جدار ضخیم میتوان به روش اکستروژن و چند روش دیگر نیز اشاره کرد.
کاربردهای لوله استیل گوشدار چیست؟
در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به سوال مهم کاربردهای لوله استیل جدار ضخیم چیست، پاسخ دهیم. مزیتهای لوله گوشتدار باعث شده تا این نوع از لولهها در صنایع مختلفی کاربرد داشته باشند. از مهمترین این صنایع می توان به صنایع آب، صنایع نفت و پتروشیمیها، صنعت تولید برق، صنایع کشاورزی و آبیاری، صنایع ساخت قطعات و تجهیزات مکانیکی و… اشاره کرد. از لولههای جدار ضخیم برای جداره چاههای نفت، برای انتقال مایعات مثل تامین آب و زهکشی، برای خطوط انتقال گاز، بخار، گاز مایع، برای استفاده سازهای مثل شمعبندی با لوله، برای ساخت پلها و اسکلهها، برای جادهسازی و سازههای ساختمانی و هزاران کاربرد دیگر استفاده میشوند
سخن آخر
حال که با کلیاتی در مورد لولههای فولاد زنگ نزن و استنلس استیل جدار ضخیم یا گوشتدار آشنا شدید، شاید مناسب باشد تا اشاره کنیم که تیم فنی استیل رخ آمادگی دارد تا در خصوص تامین و مشاوره فنی خرید لوله گوشتدار در خدمت شما باشد. برای آشنایی با لیست محصولات و قیمت روز نیز وبسایت استیل رخ مرجعی مناسب برای صنعتگران است. پس با فروشگاه استیل آنلاین استیل رخ در تماس و ارتباط باشید. شما میتوانید خرید ورق استیل، خرید پروفیل استیل و دیگر مقاطع استیل را با آخرین قیمت روز از استیل رخ انجام دهید.