یکی از دغدغههای مشتریان، خرید ورق استیل مناسب برای استفاده در مناطق شرجی و مرطوب است. به همین دلیل، این سوال پیش میآید که: «برای مناطق شرجی باید از کدام ورق استیل استفاده کرد؟» در ابتدا باید شناخت خود را از استنلس استیل بالا ببرید و سپس گرید مناسب را برای کاربرد مورد نظر خود انتخاب کنید. در این مقاله از استیل رخ ما به شما کمک میکنیم تا بتوانید ورق استیل مناسب هوای شرجی و مرطوب یا همان ورق استیل ضد زنگ را خریداری کنید.
آیا همه آلیاژهای ورق استیل ضد زنگ هستند؟
ورق استیل یا استنلس استیل به دلیل داشتن حداقل 10.5% کروم، نسبت به ورقهای معمولی مقاومت بسیار بیشتری در برابر خوردگی دارد. ورق استیل از نظر ترکیب عناصر آلیاژی با گریدهای بسیار متنوعی تولید میشود. سه طبقه بندی اصلی از فولادهای ضد زنگ بر اساس ترکیب و ساختار آلیاژی آنها وجود دارند که شامل آستنیتی، فریتی و مارتنزیتی هستند. در زیر به توضیح هر کدام میپردازیم:
ورقهای استیل آستنیتی
آلیاژهایی حاوی 16 تا 26% کروم و 6 تا 22% نیکل هستند. این ورقها معمولاً خاصیت غیرمغناطیسی دارند و در برابر خوردگی مقاومت بالایی از خود نشان میدهند. آنها با عملیات حرارتی سخت نمیشوند ولی جوش پذیری، شکل پذیری و خواص مکانیکی خوبی در برودت دارند. در نتیجه، برای مناطق شرجی و مرطوب مناسب هستند.
برای مثال، گرید 316 فولاد آستنیتی حاوی مقادیری مولیبدن است که به آن مقاومت بیشتری در برابر انواع فرسایش و خوردگی در شرایط سخت را میدهد. همچنین، ورق استیل 304 که متداولترین استنلس استیل است و بیش از نیمی از کل تولید فولاد ضد زنگ را تشکیل میدهد، آستنیتی است و در برابر خوردگی در شرایط معمول جوی مقاومت میکند. در محیطهای معمول فرآیندهای تولید مواد غذایی بادوام است و در برابر اکثر مواد شیمیایی مقاومت خوبی از خود نشان میدهد.
ورقهای استیل فریتی
آلیاژهایی هستند که حاوی 12 تا 30% کروم بوده و نیکل بسیار کمی دارند. این فولادها ماهیت مغناطیسی داشته و مقاومت خوبی در برابر خوردگی و قابلیت مناسبی در جوش پذیری دارند. ورق استیل فریتی انعطاف پذیری کمتری نسبت به آستنیتی دارد و با عملیات حرارتی سخت نمیشود. ورق استیل 430 پرمصرفترین فولاد ضد زنگ فریتی است که مقاومت خوبی در برابر خوردگی تنشی دارد و اغلب در ساخت تجهیزاتی که جنبه کاربردی و ظاهری زیبا دارند استفاده میشود.
ورقهای استیل مارتنزیتی
آلیاژهایی هستند که حاوی 11 تا 14% کروم بوده و نیکل کمی دارند اما در مقایسه با ورقهای زنگ نزن آستنیتی و فریتی کربن بیشتری دارند. آنها ماهیت مغناطیسی داشته و با عملیات حرارتی سخت میشوند. این ورقها دارای مقاومت به خوردگی متوسط و جوش پذیری ضعیف هستند. گرید 410 پرمصرفترین ورق استیل مارتنزیتی است. این گرید استحکام بالا و قابل عملیات حرارتی خوبی دارد و برای کاربردهای بدون خوردگی شدید مناسب است.
ورق استیل مناسب محیطهای شرجی و مرطوب
هر چه میزان کروم بیشتر باشد، ورق استیل در مقابل خوردگی مقاومت بالاتری دارد. گریدهای مناسب برای هوای مرطوب سری 304 و سری 316 هستند. گرید 304 میتواند در برابر خوردگی معمول و شرایط جوی مرطوب مقاومت کند و به دلیل قیمت کمتر نسبت به گرید 316، انتخاب بهتری برای محیطهای شرجی و مرطوب است.
ورق استیل مناسب محیطهای ساحلی و نمکی
گرید 316 از 2 تا 3% مولیبدن تشکیل شده است که مقاومت آن در برابر خوردگی را افزایش میدهد. این گرید بیشتر برای کاربردهای دریایی و محیطهای دارای نمک استفاده میشود. در همین حال، گرید 304 بدون در نظر گرفتن نوع کاربرد، محبوبترین گرید است. مشکل این است که گرید 304 نسبت به محیطهای شور حساس است. پس بهتر است گرید 316 را برای این محیطها انتخاب کنید.
در کدام مناطق ایران باید از ورق ضد زنگ استیل استفاده کرد؟
برای مناطق بارانی و مرطوب و اصولاً برای محیطهای خارجی باید از گریدهای استیل خریداری کنید. برای مثال در نواحی شمال، جنوب و غرب کشور که مستعد بارندگی هستند و باعث خوردگی قطعات آهنی و فولادی میشوند، حتماً از استنلس استیل استفاده کنید. پس برای موارد صنعتی و تزئینی و کلاً پروژههایی که در مناطق شرجی قرار دارند، باید از استنلس استیل استفاده کنید.
ورق استنلس استیل چه ویژگی و کاربردی دارد؟
ورق استیل دارای خواص بسیار مطلوبی است که به کاربرد گسترده آن در ساخت قطعات در بسیاری از بخشهای صنعتی و تزئینی کمک زیادی کرده است. مهمتر از همه، به دلیل محتوای کروم، این ورق در برابر خوردگی بسیار مقاوم است. ورق استیل تقریباً 200 برابر بیشتر از فولادهای بدون کروم در برابر خوردگی مقاوم است.
از دیگر خواص مطلوب برای مصرف کنندگان میتوان به استحکام و دوام بالا، مقاومت در برابر دمای بالا و پایین، افزایش شکل پذیری و ساخت آسان، نگهداری کم، ماندگاری طولانی، ظاهر جذاب و سازگار با محیط زیست و قابل بازیافت اشاره کرد. هنگامی که فولاد ضد زنگ در کاربردهای مختلف استفاده میشود، نیازی به نگهداری، ترمیم، پوشش یا رنگ آمیزی ندارد. از ویژگیهای ورق استنلس استیل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاوم در برابر خوردگی
- استحکام کششی بالا
- مقاوم در برابر دما
- شکل پذیری و ساخت آسان
- نگهداری کم
- دوام طولانی
- ظاهر جذاب
- سازگار با محیط زیست (قابلیت بازیافت)
کاربردهای ورق استیل ضد زنگ
مقاومت در برابر خوردگی باعث شده است تا ورق استیل برای حمل مواد شیمیایی و انواع مایعات، بدنه خودروهای عمومی، کامیون و هواپیما و ساخت مبدلهای حرارتی ایده آل باشد. همچنین از این نوع فولاد برای کاربردهای متنوع دیگری در صنایع زیر استفاده میشود:
صنایع وابسته به پزشکی
ورق استیل در محیطهای تمیز و استریل ترجیح داده میشود زیرا تمیز و استریل کردن آن ساده است و به راحتی خورده نمیشود. فولاد ضد زنگ در تولید طیف گستردهای از تجهیزات پزشکی از جمله ابزار جراحی و دندانپزشکی استفاده میشود. همچنین در ساخت و تجهیز اتاقهای عمل و سایر محیطها و دستگاههای استریل کننده کاربرد دارد. خیلی از ایمپلنتهای جراحی مانند مفاصل جایگزین از فولاد ضد زنگ و همچنین برخی تجهیزات اتصال مانند پینها و صفحات فولادی ضد زنگ برای ترمیم استخوانهای شکسته ساخته میشوند.
ساخت و ساز
به دلیل استحکام، مقاومت و انعطاف پذیری، ورق استیل به یک عنصر حیاتی در ساختمان تبدیل شده است. این ورق یک محصول جذاب و مورد توجه در معماری مدرن است که به دلیل جوش پذیری، نگهداری آسان و ظاهر خاص کاربرد زیادی در موارد زینتی در ساخت و ساز دارد. معمولاً در فضای داخلی برای نردهها و عناصر تزئینی به کار میرود. همچنین، از این نوع فولاد برای دکوراسیون داخلی ساختمانها، بانکها، ایستگاههای مترو، پاساژها و مراکز خرید و غیره نیز استفاده میشود.
صنایع غذایی
در صنایع غذایی از ورق استیل برای تولید لوازم آشپزخانه، ظروف آشپزی و کارد و چنگال استفاده میشود. از استیل در صنایع غذایی برای ساخت گریل، اجاق گاز، قابلمه و سینک استفاده میشود. همچنین میتوان این ورق را در تولید فریزر، ماشین ظرفشویی، یخچال و میز کار به کار برد. در تولید مواد غذایی، فولاد ضد زنگ ایدهآل است زیرا بر طعم غذا تأثیری نمیگذارد. همچنین در برابر خوردگی مقاوم است و از این رو میتواند نوشیدنیهای اسیدی از جمله آب پرتقال را در خود نگه دارد. سهولت تمیز کردن ورق استیل و عدم تاثیر باکتریها باعث شدهاند تا این محصول مواد غذایی را به خوبی در خود نگه دارد.
کلام آخر
استنلس استیل به معنای مطلق کلمه ضد زنگ نیست! میزان مقاومت در برابر خوردگی به نوع گرید و آلیاژهای فولاد ضدزنگ بستگی دارد. دو گرید متداول فولادهای ضد زنگ 304 و 316 هستند و تفاوت اصلی آنها در میزان مولیبدن در 316 است، آلیاژی که مقاومت در برابر خوردگی در محیطهای مرطوب و نمکی را به شدت افزایش میدهد. همانطور که در مطلب بالا بیان شد، گریدهای 304 و 316 گزینههای مناسبی برای مناطق مرطوب هستند اما برای محیطهای نمکی گرید 316 بهتر است. استیل رخ آماده عرضه این محصولات و همچنین مشاوره فنی برای انتخاب بهینه مواد اولیه فلزی است. با کارشناسان استیل رخ در ارتباط باشید.