ورق استیل مات از جمله محصولات استیل است که معمولاً برای مصارف صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. این ورقها به دلیل استفاده از آلیاژهای استنلس استیل دارای خواص بسیار مطلوبی هستند. از جمله این خواص میتوان به مقاومت در برابر خوردگی، قابلیت جوشکاری، استحکام بالا و … اشاره کرد. در این مقاله از استیل رخ قصد داریم ورق استیل مات را بررسی کنیم و سپس به بررسی تفاوت انواع ورق استیل مات بپردازیم.
ورق استیل مات چیست؟
در تعریف کلی ورق استیل مات، محصول خارج شده از غلتکهای نورد گرم و سرد است که یا پرداخت خاصی بر روی آنها انجام نشده و یا با فرچههای پرداخت سطح آن مات شده است. ورق مات ظاهری کدر یا غیر انعکاسی دارد و برای استفاده در کاربریهای مختلف، مناسب است. اما برخی از ورقهای استیل به واسطه پولیش و پرداختهای سطحی خاص، ظاهری مات و جذاب پیدا کرده و برای استفاده در مصارف تزئینی و دکوراتیو گزینهای بسیار مناسب هستند. در ساخت ورق استیل مات از گریدهای مخلتف استنلس استیل استفاده میشود. گریدهایی مانند استیل 304، 316، 430 و … از جمله گریدهای مورد استفاده در تولید ورق مات هستند. همچنین ورق استیل دارای کیفیتهای سطحی مختلفی است که در این مقاله قصد داریم به بررسی پولیشهای 2B و No4 و تفاوت آنها بپردازیم.
ورق استیل براق
در مقابل ورق استیل مات، ورق استیل براق قرار دارد که دارای سطحی براق و صیقلی هستند. تفاوت ورق استیل مات و براق در کاربرد آنها مشهود است. از ورق استیل براق یا برای استفاده در مصارف تزئینی استفاده میشود و یا به عنوان پرداخت سطحی که مقاومت به خوردگی را بهبود میدهد مورد استفاده قرار میگیرد. در صنایع غذایی، کابین آسانسورها، دکوراسیون داخلی ساختمانها و … میتوان رد پایی از ورق استیل براق را مشاهده کرد. در این مقاله قصد داریم به بررسی ورق مات بپردازیم لذا از توضیحات بیشتر پیرامون ورق استیل براق خودداری میکنیم.
بیشتر بخوانید: ورق استیل آینه ای چیست؟
ویژگیهای استیل
قبل از پرداختن به بررسی ورق استیل مات بهتر است با گریدهایی از استنلس استیل آشنا شویم. استیل یک آلیاژ پایه آهن است که عناصری مانند کروم، کربن، نیکل و مولیبدن به عنوان اصلیترین عناصر آلیاژی آن شناخته میشوند. هر کدام از این عناصر آلیاژی سبب بهبود ویژگیهایی در استیل میشود که آن را برای ساخت و تولید ورق مات مناسب میسازد.
از ویژگیهای ورق استیل مات میتوان به مقاوت خوب در برابر خوردگی اشاره کرد. همچنین قابلیت جوشکاری و شکلپذیری نیز از ویژگیهای مهم ورق مات میباشد. مقاومت در خوردگی در استیل به دلیل محتوای کروم (حداقل 10.5 درصد) در ساختار آن میباشد. کروم با تشکیل یک لایه اکسید غیر فعال و مقاوم در برابر خوردگی سبب محافظت از این آلیاژها در برابر انواع مواد خورنده و شیمیایی میشود.
کاربرد ورق مات در تولید لوازم اشپزخانه
کاربرد ورق استیل مات
از ورق مات در صنایع شمیایی، دارویی، ساخت غلتکها، تجهیزات تبریدی و تجهیزات فاضلاب و … استفاده میشود. علت کاربرد گسترده آن در صنایع مختلف نیز، ویژگیهایی مانند مقاومت به خوردگی، استحکام بالا نسبت به وزن و انطباق با فرآیندهای تولیدی مثل جوشپذیری آن میباشد.
ورق استیل مات 2B
ورق استیل مات 2B ورقی است که فرآیند نورد سرد بر روی آن انجام شده است و سپس تحت عملیات آنیل قرار گرفته است. ورق استیل مات 2B سطحی تقریبا کدر دارد و رنگ آن خاکستری روشن است. ورق استیل مات 2B دارای زبری سطح بین 0.5 تا 0.1 میکرومتر است. این ورق مقاومت به خودرگی بسیار خوبی دارد. همچنین قابلیت جوشکاری و شکل پذیری ورق استیل مات 2B نیز بسیار عالی است و به همین دلیل برای استفاده در پروژههای ساختمانی گزینهای ایده آل به حساب میآید. همچنین ورق مات 2B را میتوان ارزانترین پرداخت ورق استیل نورد سرد دانست.
کاربرد ورق استیل مات 2B را میتوان در ساخت تجهیزات صنایع غذایی، مخازن مایعات، تجهیزات نانوایی و تجهیزات تولید مواد دارویی و صنعتی مشاهده کرد.
ورق استیل مات No4
ورق استیل مات No4 نسبت به ورق استیل مات 2B ظاهری درخشانتر و براقتر دارد. بر روی این ورق عملیات آنیل روشن انجام میشود. آنیل روشن فرآیندی است که طی آن هیچ گونه اکسیدی بر سطح ورق استیل تشکیل نمیشود و سبب بهبود شکل پذیری و خواص مکانیکی آن میشود. پس از فرآیند آنیل روشن، نیازی به انجام اسید شویی و شستشوی سطح ورق نیست.
به دلیل سطح براقتر و زیباتر نسبت به ورق استیل 2B، از ورق استیل مات No4 میتوان در مصارف تزئینی بیشتر استفاده کرد. از این ورق در ساخت لوازم آشپزخانه و مبلمان استفاده میشود. ورق استیل مات No4 میتواند نسبت به سایر پرداختهای سطحی، مقاومت بهتری در برابر ساییدگی داشته باشد. همچنین مقاومت بهتری در برابر خوردگی در برابر مواد شیمیایی و کلریدی دارد. به دلیل این ویژگیها از ورق استیل مات No4 میتوان در ساخت لوازم و ابزار دقیق و لوازم پزشکی نیز استفاده کرد.
سطح ورق استیل مات No4 به دلیل کاهش میزان تخلخل سطحی در مقایسه با سطوح دیگر مثل سطح خش دار یا آینهای، سبب شده است که تمیز نگه داشتن آن آسانتر باشد. همین امر دلیل استفاده از آن در ساخت سطوح در دسترس قطعات و لوازم استیل با این کیفیت سطح شده است.
ورق استیل مات نسبت به سایر پرداختهای سطحی، مقاومت بهتری در برابر آسیبهای سطحی دارد
تفاوت بین ورق فولاد ضد زنگ 2B در مقابل No4
پرداخت 2B یک پولیش روشن حاصل از نورد سرد است که به منظور ایجاد یک ماده اولیه آنیل شده با سطحی نرم و قابل کار، میباشد.
ورق استیل مات No4 ، نورد سرد و پس از آن پرداخت با برس خاص و عملیات حرارتی نیز شده است. در نهایت نیز با استفاده از یک ساینده نهایی سطحی یکنواخت و با کیفیت ایجاد میشود.
پولیش 2B دارای سطحی براق و بازتابنده است که اغلب در کاربردهای تزئینی استفاده میشود.
پولیش No4 سطحی مات و با زبری سطحی وابسته به درجه پرداخت دارد که اغلب در کاربردهای صنعتی استفاده میشود. بافت نسبتاً خش دار و سطحی نه چندان بازتابنده دارد.
سخن آخر
ورق استیل با توجه به دوام، استحکام و تنوع ظاهری آن متریالی پرکاربرد در پروژه های ساختمانی محسوب می شود. در انتخاب پرداخت سطحی ورق استیل، نظیر سطح 2B یا No.4 ، در مجموع ظاهر نهایی سازه تعیین کننده است که بخواهید براق باشد یا اینکه کمتر درخشندگی داشته باشد. در هر صورت دوام و مقاومت نسبت به خوردگی خصوصیت مشترک ورقهای استیل است. پس نهایتاً انتخاب کیفیت سطحی ورق به سلیقه شخصی مشتری پروژه بستگی دارد.
پرداختهای نهایی مختلف بر روی ورق استیل سبب پدید آمدن محصولاتی از جمله ورق استیل مات می شود که کاربرد بسیار زیادی در صنعت دارد و این کاربرد به دلیل ویژگیهای خوب آلیاژهای استنلس استیل میباشد. ورق استیل مات 2B را میتوان ارزان ترین پرداخت ورق استیل مات دانست.