تفاوت جوش آرگون با جوش معمولی چیست؟

تفاوت جوش آرگون با جوش معمولی

آیا می‌دانید تفاوت جوش آرگون با جوش معمولی چیست؟ در ابتدا بهتر است تعریف فرآیند جوشکاری را بررسی کنیم و سپس به تفاوت جوش آرگون با جوش معمولی و جوش CO2 بپردازیم. جوشکاری یکی از روش‌های اتصال قطعات می‌باشد که در صنعت کاربرد بسیار فراوان و گسترده‌ای دارد. جوش معمولی و جوش آرگون از کاربردی‌ترین روش‌های جوشکاری فولادها هستند. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر درباره تفاوت جوش آرگون با جوش CO2 و جوش معمولی یا قوس الکتریکی صحبت کنیم. برای درک بهتر تفاوت جوش آرگون با جوش معمولی و تفاوت جوش آرگون و جوش CO2 باید ابتدا ویژگی‌ها و مشخصات هرکدام از انواع جوشکاری را به طور دقیق بررسی کرد.

تفاوت جوش آرگون با جوش CO2 جوشکاری قوس الکتریکی یا جوش معمولی با الکترود

جوش معمولی یا جوش قوس الکتریکی چیست؟

جوشکاری قوس الکتریکی رایج‌ترین و در ‌دسترس‌ترین روش جوشکاری در صنعت است. برای انجام جوشکاری معمولی یا SMAW (Shielded metal arc welding) نیاز به یک دستگاه جوش و الکترود مناسب دارید. برای انجام این فرآیند می‌توانید هم با جربان مستقیم یا DC و هم با جریان متناوب یا AC جوشکاری کنید. تفاوت جوش معمولی با جوش CO2 و آرگون در نوع الکترود یا فلز پُرکننده و گاز محافط می‌باشد. در جوش معمولی، بین الکترود و قطعه کار قوس الکتریکی برقرار می‌شود. با به وجود آمدن این قوس گرمای لازم برای ذوب فلز پایه و الکترود تامین می‌شود. در پی ذوب شدن فلز پایه و فلز پرکننده (فیلر متال)، اتصال بین دو قطعه مورد نظر ایجاد می‌شود. در این روش گاز محافظ از طریق سوختن پوشش روی الکترود تامین می‌شود و هیچ گاز خارجی به سمت خط جوش تزریق نمی‌شود.

جوش CO2 چیست؟

در جوشکاری CO2 از این گاز برای محافظت مذاب ایجاد شده از فعل و انفعالات با محیط استفاده می‌شود. تفاوت بین جوش آرگون و جوش CO2 را می‌توان در فعال و غیر فعال بودن گاز محافظ دانست. به دلیل وجود گاز نیتروژن در اتمسفر و واکنش پذیری بالای فلزات در دمای بالا، نیاز است تا حوضچه مذاب در جوشکاری توسط یک گاز محافظ پوشانده شود. جوش CO2 یک روش برای جوشکاری است که در آن خط جوش و مذاب با گاز فعال  CO2 محافظت می‌شود. نام دیگر این فرایند جوشکاری، MAG می‌باشد که مخفف Metal Active Gas می‌باشد. در این روش، الکترود که در قرقره یا کلافی پیچیده شده است، به طور خودکار به مشعل جوش وارد می‌شود. همچنین در طی فرآیند از طریق مشعل جوشکاری، گاز CO2 به خط جوش تزریق می‌شود. تفاوت بین جوش آرگون و CO2 در این است که در جوشکاری آرگون گاز محافظ ما یک گاز خنثی است ولی  CO2 گازی فعال است.

بیشتر بخوانید :  چسب استیل چیست؟

جوش آرگون چیست؟

تفاوت جوش آرگون با جوش معمولی در دستگاه و نوع جوشکاری آن‌ها مشهود است. جوش آرگون در صنعت با نام‌های تیگ یا TIG ( Tungsten Inert Gas)، میگ MIG (Metal Inert Gas) و GTAW (Gas Tungsten Arc Welding) نیز شناخته می‌شود. در این روش برای جوشکاری ورق استیل، از گاز محافظ آرگون استفاده می‌شود. همچنین در روش تیگ از یک الکترود تنگستنی استفاده می‌شود که در طی فرآیند ذوب نمی‌شود و وظیفه آن برقراری قوس الکتریکی است. دومین تفاوت جوش آرگون با CO2 در این است که در جوش CO2 نیاز نیست که حتما از الکترود تنگستنی استفاده کنیم و می‌توان از فلزات دیگر برای برقراری قوس استفاده کرد.

تفاوت جوش آرگون با CO2 نحوه انجام جوشکاری تیگ

اصلی‌ترین تفاوت جوش آرگون و جوش CO2 استفاده از گاز خنثی و گاز فعال است. در جوش CO2 از یک گاز فعال استفاده می‌شود و در جوشکاری تیگ از گاز آرگون که یک گاز خنثی است، استفاده می‌شود.

نوع فلز پرکننده یا فیلر متال نیز یک تفاوت جوش آرگون با جوش معمولی است. در جوشکاری تیگ از یک الکترود غیر مصرفی تنگستنی جهت برقراری قوس الکتریکی استفاده می‌شود. اما در جوشکاری معمولی و جوش CO2 از الکترودهای مختلفی استفاده می‌شود که خود ذوب شده و نقش فلز پرکننده را دارند. آلیاژهای مختلف فیلر استیل متناسب با آلیاژ فلز پایه که قرار است جوش داده شود استفاده می‌شود.

جوشکاری ورق استیل

فرآیندهای تیگ و میگ رایج‌ترین روش‌های جوشکاری ورق استیل هستند. از این دو روش می‌توان برای جوش دادن ورق‌های ضخیم و نازک استفاده کرد. روش تیگ و میگ به دلیل پاشش کمتر مذاب، کارایی بیشتری در جوشکاری ورق استیل دارند. روش تیگ در دماهای پایین‌تر انجام می‌شود و از کیفیت و قابلیت انطعاف پذیری بالایی برخوردار می‌باشد.

بیشتر بخوانید :  مزایا و معایب فولاد ضد زنگ در مقابل نقره استرلینگ در جواهر سازی

مکانیزم محافظت از حوضچه جوش را می‌توان اصلی‌ترین تفاوت جوش آرگون با جوش معمولی و جوش CO2 دانست. در جوشکاری معمولی، پوشش الکترودها با شروع فرآیند جوشکاری می‌سوزد و یک گاز محافظ تولید در اطراف محل جوش تولید می‌کند. همچنین علاوه بر گاز محافظ، یک لایه سرباره یا گل جوش بر روی مذاب تشکیل می‌شود تا از واکنش مذاب در حال سرد شدن با هوا جلوگیری کند.

در جوشکاری ورق استیل به روش آرگون و CO2 این گاز محافظ از مشعل جوشکاری به خط جوش تزریق می‌شود. تفاوت جوشکاری آرگون و  CO2در این است که گاز آرگون به دلیل خنثی بودن هیچ واکنشی با مذاب نمی‌دهد. اما این مورد در جوشکاری CO2 کاملا متفاوت است.

در دمای بالا گاز CO2 تجزیه شده و به CO , O تبدیل می‌شود. اکسیژن تجزیه شده با آهن ترکیب می‌شود و FeO در مذاب تشکیل می‌شود. کربن موجود در استیل نسبت به آهن، تمایل بیشتری برای واکنش با اکسیژن دارد. لذا با گرفتن اکسیژن از FeO گاز CO را تولید می‌کند. وجود این گاز در ساختار سبب حفره دار شدن خط جوش در ورق استیل می‌شود. لذا در این روش باید برای جوشکاری از سیم جوش حاوی سیلیسیم و منگنز استفاده کرد تا پس از واکنش با اکسیژن و تشکیل SiO2, MnO بر روی مذاب، از ایجاد این حفرات جلوگیری کنند.

تفاوت بین جوش آرگون و CO2 نحوه انجام جوشکاری CO2

تفاوت جوش آرگون با جوش معمولی و جوش CO2

حال که با هرکدام از روش‌های جوشکاری آشنا شدیم، قصد داریم به بررسی تفاوت جوشکاری آرگون و  CO2 و همچنین تفاوت جوش آرگون با جوش معمولی بپردازیم. برای پرداختن به تفاوت‌ روش‌های جوشکاری نیاز است تا مزیت‌ها و معایب هرکدام را دقیق‌تر بدانیم.

همانطور که گفتیم تفاوت جوش آرگون با جوش معمولی به تفاوت در روش جوشکاری باز می‌گردد. جوشکاری معمولی یا همان جوشکاری قوس الکتریکی نسبت به جوشکاری آرگون بسیار ارزان‌تر است و قابلیت دسترسی آن نیز بسیار راحت است. با جوش الکترود دستی می‌توان مکان‌هایی با محدودیت دسترسی را به راحتی اتصال داد.

در جوشکاری الکترود دستی به دلیل سوختن پوشش الکترود دود بسیار زیادی تولید می‌شود که این دود در مقدار زیاد برای سلامتی جوشکار مضر است. همچنین در شرایط جوی بد نمی‌توان از این روش استفاده کرد. از طرفی پس از هر پاس از جوشکاری باید گل جوش یا سرباره را از روی خط جوش برداشت تا قطعه مجدد آماده پاس جوش بعدی شود.

بیشتر بخوانید :  استاندارد NACE چیست؟

در جوشکاری آرگون شاهد کیفیت بسیار بالای مقطع جوشکاری شده خواهیم بود. یکی از موارد مهم تفاوت جوش آرگون با جوش معمولی در این است که در روش تیگ می‌توان حتی بدون استفاده از یک سیم جوش پرکننده یا فیلر متال و تنها با ذوب دو فلز مجاور هم، اتصال را ایجاد کرد. در روش تیگ می‌توان طیف گسترده‌ای از آلیاژها را به یکدیگر متصل نمود.

از معایب جوشکاری تیگ می‌توان به گران بودن گاز آرگون اشاره کرد. همچنین در صورت تماس الکترود تنگستنی با حوضچه مذاب، ناخالصی تنگستن وارد مقطع جوشکاری می‌شود و خواص آن‌ را کاهش می‌دهد.

با جوشکاری CO2 می‌توان در تمام وضعیت‌ها جوشکاری را انجام داد. این روش سرباره بسیار کمی دارد و در برخی مواد سرباره ندارد که این خود یکی از موارد تفاوت جوش معمولی با جوشCO2 است. همچنین می‌توان به صورت مستمر سیم جوش را تغذیه کرد و زمان تعویض الکترود در این روش وجود ندارد.

از معایب جوشکاری CO2 می‌توان به این مورد اشاره کرد که کیفیت جوش وابستگی زیادی به خلوص گاز CO2 دارد. همچنین گاز CO2 اثرات مخربی بر سلامتی جوشکار و محیط زیست دارد.

تفاوت جوشکاری آرگون و co2 مقایسه انواع جوشکاری

 

برای مشاهده قیمت و خرید پروفیل استیل از فروشگاه آنلاین استیل رخ کلیک کنید

قیمت پروفیل استیل

سخن آخر

در این مقاله سعی کردیم به بررسی تفاوت جوش آرگون با جوش معمولی و جوش CO2 بپردازیم و معایب و مزایای هرکدام را با یکدیگر مقایسه کنیم. جوش قوس الکتریکی دستی یا جوش معمولی به عنوان رایج‌ترین فرآیند جوشکاری شناخته می‌شود. جوش آرگون را می‌توان از با کیفیت‌ترین روش‌های جوشکاری دانست و از آن برای نقاط حساس استفاده کرد. مهم‌ترین تفاوت جوش آرگون با جوش معمولی و جوش CO2 در استفاده از گاز محافظ است. هرچند تفاوت‌های بسیار دیگری نیز دارند.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درباره‌ی محصولات سوالی دارید؟ از ما بپرسید!
مکالمه را شروع کنید
سلام! برای چت در WhatsApp یکی از کارشناسان را انتخاب کنید